15 augustus 2015: Óscar Romero 100 jaar geleden geboren

Op 15 augustus 2017 zou de inspirator van ons college, bisschop Óscar Romero, 100 jaar geworden zijn. Hij werd op die dag in 1917 geboren in El Salvador, in het bergstadje Ciudad Barrios, op 160 km ten oosten van de hoofdstad San Salvador en kreeg de naam Óscar Arnulfo Romero y Goldámez. Hij was het tweede kind van zeven.

Toen hij 13 was zei hij al dat hij later priester wou worden en in 1942 werd hij inderdaad tot priester gewijd. In februari 1977 werd Óscar Romero zelfs aartsbisschop van San Salvador.

Als aartsbisschop begon Romero zich geleidelijk meer en meer in te zetten voor de armen en de mensen die in El Salvador vervolgd werden Zogenaamde ‘doodseskaders’ doodden toen nl. talloze onschuldige burgers. In 1977 verliet hij het bisschoppelijk paleis en ging hij in een ziekenhuis voor de armen wonen. Romero verwierf o.a. daardoor een enorme populariteit onder de bevolking. Door zijn protest kwam hij echter ook in conflict met de machthebbers. Hij kreeg geregeld doodsbedreigingen. Op 24 maart 1980 werd hij vermoord terwijl hij de mis opdroeg in het ziekenhuis waar hij leefde. Op 23 mei 2015 werd hij door paus Franciscus zalig verklaard.

Als moderne martelaar en ‘stem van de stemlozen’ is hij een grote inspiratiebron voor ons college dat gelijkwaardigheid van alle leerlingen en studierichtingen hoog in het vaandel draagt. We willen de 100ste verjaardag van monseigneur Romero’s geboortedag dan ook niet onvermeld laten voorbijgaan.