Bezoek Lieven Boeve en Luc Sels

Wegens de bijzondere band van de KU Leuven met Óscar Romero, die in 1980 - een maand voor hij vermoord werd - een eredoctoraat kreeg aan de Leuvense universiteit, brachten rector Luc Sels en directeur-generaal Lieven Boeve van KathOndVla een bezoek aan onze school op vrijdag 27 september.  We zijn een atypisch ‘college’ voor hen, omdat onze school niet alleen focust op één specifieke doelgroep, maar – vanuit de inspiratie van Óscar Romero - welbewust kiest voor een inclusief project waarin alle types leerlingen welkom zijn en waarin de lat voor iedereen hoog gelegd wordt voor zowel de abstracte denkers als de concrete doeners.

Bij het begin van het bezoek leidden drie kindjes van Het Laar de gasten rond in drie klasjes met telkens een ander type van buitengewoon basisonderwijs in het ORC. Met heel veel spontaan enthousiasme legden de kinderen aan de bezoekers uit hoe bij hen een schooldag verloopt en hoe zij concreet met hun opdrachten aan de slag gaan.  Ook de kleuters in de klasjes van het begijnhof van Dendermonde werden met een bezoekje vereerd.

Vervolgens was het de beurt aan een dertigtal laatstejaarsleerlingen secundair die in een boeiend en hoogstaand debat kritische vragen stelden aan rector Sels en Lieven Boeve: over de slaagkansen in het hoger onderwijs, over toelatingsproeven in het hoger onderwijs en ijkingsproeven in het secundair,  over het statuut van leerkrachten, enz.  Burgemeester Piet Buyse intervenieerde met een gepassioneerd pleidooi over het fantastisch beroep van leraar, nu hij de spreekwoordelijke stofjas als leerkracht geschiedenis aan de haak hangt.

Ten slotte werden ook de leerlingen van de eerste graad B-stroom vergast met een bezoekje in hun co-teachingklassen, een bijzondere onderwijsmethodiek waarbij permanent twee leerkrachten een groep van leerlingen begeleiden om beter op maat van elke leerling te kunnen werken.

Het Óscar Romerocollege voelde zich zeer vereerd met de belangstelling van de hoge gasten uit Leuven en Brussel. Een erkenning voor het sterk doorgedreven teamwerk van directie, leerkrachten en begeleiders.

Algemeen Directeur Hans Vanhulle

 

Fotografie: Dhr. Koen Van Cauwenberge

Bekijk de foto's