Gouden hattrick voor Michiel Coppens

Zaterdag 26 oktober 2019 – Open wielerkampioenschap in Leopoldsburg 

Onze school heeft een jarenlange traditie om eind oktober deel te nemen aan het MOEV-kampioenschap wielrennen op de weg.

Op de voorbereidende vergadering verkondigde coach Frans Van Nuffel dat “we nog nooit zonder een medaille zijn teruggekeerd.”

Dit schooljaar reageerden slechts vier leerlingen op de oproep van coördinator Dries Cardoen om in te schrijven. Voor het eerst sinds lange tijd stond er ook geen enkele leerkracht aan de start. Ook geen meisjes. Collega Cardoen heeft nu al beslist om vanaf de sportdag op het einde van het schooljaar, promotie te maken voor dit top-evenement.

In vergelijking met de twee vorige edities werd het kampioenschap een week opgeschoven naar de eerste zaterdag van de herfstvakantie. Is dat een verklaring voor het totale aantal deelnemers in Leopoldsburg, dat deze keer beduidend lager lag?

 

Onze jongens 

Vergunninghouder (VH) Rune Bombeke (2 modern F) stond voor het eerst aan de start.  Niet Aangeslotene (NA)  Arne De Visscher uit 4 IW, had zijn broer Siebe De Visscher uit 1 STEM WE 2 (NA) goed geïnformeerd en wegwijs gemaakt. Met Michiel Coppens, tweevoudig kampioen bij de NA, hadden we een ijzer in het vuur in de toch wel moeilijkste (laatste) reeks van de dag: de Vergunninghouders (VH) geboren in 2002 (en vroeger).  

De autoradio meldde ’s morgens vroeg dat het een droge en zonnige dag zou worden met maximale temperaturen tot 20° (ideaal koersweer) en een strakke ZO-wind. Dat laatste was belangrijk voor de koerstactiek: de wind kwam in de laatste (lange!) rechte lijn strak van rechts-op-kop.

Collega-coach Marc Lefevre was er deze keer door familiale omstandigheden niet bij om voor de start ‘de vlag te planten’ ter hoogte van de aankomstlijn. De Romero beach-vlag is een herkenningspunt voor onze leerlingen om hun sportdrank en energiekoek op te halen én kleren in te leveren, net voor de start. En om na afloop uit te hijgen, verslag uit te brengen, ontgoocheling te verbijten, de ceremonie protocolair te aanschouwen of … om vanop het podium de wereld rondom te zien applaudisseren.

Rune Bombeke kreeg om 10.10 uur als VH geboren in 2007 of ’06, drie ronden voor de wielen geschoven. De speaker vermeldde de renner van het Oscar Romerocollege uit Dendermonde meerdere keren in de eerste koershelft vooraan in het peloton. Rune miste net de goede ontsnapping van twee renners. Hij eindigde verdienstelijk 8e, een knappe prestatie voor een eerste deelname.

Meteen daarna stapte Siebe De Visscher in de arena. Eerst legden de Niet Aangeslotenen twee ronden af onder begeleiding van voorrijders van de plaatselijke wielerclub Sport&Steun Leopoldsburg. De laatste ronde werden ze ‘los’ gelaten en kregen we een langgerekte spurt. Die werd superieur gewonnen door onze STEM WE-eerstejaars. Een eerste deelname en meteen een gouden plak!

Broer Arne De Visscher had de voorbije jaren al twee maal net achter een podiumplaats gegrepen. Van in de voorlaatste ronde kregen deze NA’s vrij spel en Arne koos resoluut voor de aanval. “Ik ging mee met de eerste aanvaller en we sloegen een mooie kloof.” Maar de rest keerde terug en het werd een massaspurt. “Diegene die wint, heeft heel de koers niets gedaan,” illustreerde Arne de uitslag en zette meteen een harde wielerwaarheid in de verf: de prijzen worden aan de streep uitgedeeld. Toch een knappe prestatie van Arne die voor de 3de maal vierde werd, in een sterk bezette wedstrijd.

Om 15.25 uur stond het koninginnenstuk geprogrammeerd: de vergunninghouders geboren in 2002 of vroeger (de ‘juniores’ bij de Cycling Vlaanderen-federatie) voor 8 ronden van 3 km. 

Michiel Coppens uit 6 STW2 behaalde de twee vorige jaren als NA twee maal (solo!) de titel. Begin 2019 besloot hij om een vergunning te nemen en werd hij eerstejaars junior. Halfweg het seizoen reed hij in Herzele zijn eerste wedstrijd uit en deed het voorbije wielerjaar een pak ervaring op. Maar kende ook een pak tegenslag!  

In Leopoldsburg kwam hij aan de start tussen jongens die al minstens 2 of méér jaren koerservaring hadden. De renners uit de Kempische en Brabantse sportscholen stonden super-gemotiveerd aan de start, vaak omdat hun eigen leerkrachten eerder op de dag al hadden deelgenomen aan ‘hun’ kampioenschap én omdat er extra punten voor het vak ‘sport’ te verdienen waren … een hint voor onze leerkrachten LO? 

Het begon al ‘goed’: SMS van Michiel om 11:18 “Dag meneer, kan je het adres doorsturen? Groeten Michiel”. 10/10 voor zakelijke communicatie, maar als coach kan je dan een beetje zenuwachtiger over en weer beginnen lopen. Als ervaren begeleider weet je: dit komt wel goed, Michiel is relax – no stress.

Tweede signaal: Michiel had supporters mee. Mama, pluspapa én … een vriendin. Je kan net zo goed meteen twee azen op tafel leggen tijdens het kaartspel: de twaalfde man maakt het verschil! En voor een man is een vrouw de meest efficiënte en toegelaten vorm van hormonale doping (Lees: ‘Positief’ van Filip Meirhaeghe). 

Ten slotte bespraken we even de koerstactiek (“Waar ga je eventueel beginnen spurten? Ken je deelnemers waarmee je eerder al hebt gekoerst?...”). Waarop Michiel rustig als allerlaatste aan de start kwam. De laatsten zullen de eersten zijn?

Zou Michiel het historische record van oud-leerling Ken Braem kunnen breken: DRIE maal na mekaar kampioen?

 

Het koersverloop

Bij de eerst doortocht kregen we een gesloten peloton, maar zagen we een attente Michiel in de eerste helft van het peloton fietsen.

Bij de tweede doortocht reed een duo al voorop: Michiel Coppens en Hannes Martens.

Een ronde later telden ze 20” voorsprong, die stabiliseerde even, maar met nog 2 ronden te gaan, telde het duo meer dan 40”. De strijd om … goud en goud kon beginnen. Want Michiel was eerstejaars en was op pad met een tweedejaars. Restte nog: de eer. Wie wint ‘overall’?

“De laatste ronde wou hij niet meer op kop komen,” snoof Michiel na afloop. “Toen heb ik ook niet meer voluit door gereden.” Ze hadden ook een ruime voorsprong. “In de laatste rechte lijn, maakte ik een manoeuvre naar rechts alsof ik ging aanvallen en hij kwam naast mij.” 

Zo kwam Michiel op 500 m van de streep in tweede positie. Toch werd hij bijna verrast door een aanval vanop de kop door zijn medevluchter. “Hij nam meteen enkele meters en ik moest alles geven om in zijn wiel te komen.”

Maar aan het bekende YOLO-bord – max. 30 km/uur  , op 180 m van de finish, kwam Michiel langszij en won finaal met enkele lengten voorsprong zijn derde titel op rij! Zie bijgevoegd filmpje.

Conclusie: 4 deelnemers voor het Oscar Romerocollege, 4 goede tot zeer goede wedstrijden gezien en 2 GOUDEN medailles = 50% gold-score! 

Proficiat én bedankt aan de leerlingen, de collega’s en directie voor de ondersteuning, de ouders en vriendin(nen) voor ‘the support’.

Wedstrijdverslag: Frans Van Nuffel
Foto’s: SNUFVELO
Filmpje (nog te publiceren): Fleur Van Eyck

 

Foto Teaser 0623: Michiel Coppens (6 STW2)  brak het record van oud-leerling Ken Braem en werd 3 x op rij kampioen in het Open Wielerkampioenschap.

Foto 0598: Het YOLO-bord (YouOnlyLiveOnce), op pakweg 180 m van de finish, het einde van een lange laatste rechte lijn. Je sprint tot het je zwart voor de ogen wordt. Maar daarna genieten we volop van deze unieke momenten.

Foto 0594: Rune Bombeke (2 Mf) reed een sterke wedstrijd en betaalde leergeld voor zijn eerste deelname. Toch behaalde hij een knappe 8e plaats!

Foto 0596: Siebe De Visscher (1 STEM WE 2) kwam voor het eerst aan de start.

Foto 0601: De eerste gouden plak voor het Oscar Romerocollege is een feit!

Foto 0604: Papa De Visscher mag fier zijn op zijn zonen, beiden lid van de sportieve wielerclub waar ook papa regelmatig mee gaat fietsen.

Foto 0607: Arne De Visscher (3de van rechts) maakte de koers hard en kwam op het einde net dat tikkeltje te kort om op het podium te staan.

Foto 0617: Michiel Coppens (6 STW2), voor de 3de maal op rij: MOEV-kampioen wielrennen op de weg!

Foto 0620: Michiel en supporters voor de Romerovlag. Michiel is nu al een (wieler)held en een heilige… Op de achtergrond ziet u de Sint-school die naar hem werd vernoemd ;-) 

Bekijk de foto's