Heiligverklaring Óscar Romero

14 oktober 2018 - Heiligverklaring Mgr Romero

Schoolpastor Johan Poppe en algemeen directeur Hans Vanhulle waren namens het ORC de bevoorrechte getuigen bij de heiligverklaring van Romero in Rome op zondag 14 oktober 2018: een overweldigende en onvergetelijke ervaring! De wereldwijde erkenning van het martelaarschap en engagement van Mgr Oscar Arnulfo Romero, die zich op gevaar van eigen leven onvoorwaardelijk inzette voor de meest kwetsbaren van zijn volk, zet er ons toe aan hem nog prominenter binnen te brengen in onze school. “La voz de los sin voz” (de stem van diegenen die geen stem hebben)

Het was een boeiend gezelschap waarmee we onze reis naar Rome beleefden: directeur-generaal Lieven Boeve, rector Luc Sels van de KU Leuven, samen met de decaan en enkele docenten van de faculteit theologie.

Onderweg leerden we - net als pelgrims - meer over leven en werk van Mgr Romero (1917-1980). De vermoorde aartsbisschop van El Salvador is ook voor ongelovigen een heilige en een rolmodel. Hij werd in 1980 tijdens een kerkdienst achter het altaar doodgeschoten wegens zijn inzet voor sociale rechtvaardigheid. Mgr Romero droomde van een arme, missionaire kerk, die geen banden heeft met de macht(igen). Een kerk vrij van politieke, economische en militaire invloeden. Daarom ziet ook paus Franciscus in hem een model.

Zaterdagavond werden we door de ambassadeur van België bij de Heilige Stoel in zijn residentie ontvangen. Ook bisschop Luc Van Looy was aanwezig. Ambassadeur John Cornet d’Elzius toonde zich tijdens het diner heel geïnteresseerd in de figuur van Romero en nodigde de aanwezige theologen ongedwongen uit tot duiding rond de figuur van Romero, de bevrijdingstheologie, de geopolitieke dimensie, maar ook rond maatschappelijke thema’s als het seksueel misbruik in de kerk, de positie van het vak godsdienst in het katholiek onderwijs, enz.

Zondagmorgen was er om 8 uur ’s morgens al geen doorkomen aan op het Sint-Pietersplein, voor de viering van 10 uur. Uiteindelijk slaagden we erin op het plein te raken en onze prominente podiumplaatsen in te nemen, met indrukwekkend zicht op de 80.000 mensen op het plein, opgesteld binnen de colonnade van Bernini en in de via della Consolazione. Het leek wel een megafestival. Geleidelijk werd het podium ingevuld door 100 kardinalen, vierhonderd bisschoppen, duizenden priesters in soutane, honderden monniken en monialen in hun bonte diversiteit van gewaden, koor en muzikanten. We spotten onze eigen bisschop, Mgr Van Looy, tussen de vele mijters. En dan paus Franciscus. Gewoon priester tussen de priesters en de massa gelovigen. Een kerk in crisis. Welke crisis? In Rome ga je als gelovige de confrontatie aan met de universele kerk, een kerk van verbondenheid en hoop. Van kwetsbaarheid en belofte.

Om 10 uur stipt start de dienst met de bewieroking van het altaar, een korte biografie van de zes “beati” (zaligen), gevolgd door de ‘petitio’, de litanie voor alle heiligen en de ‘canonizationis formula’ (de heiligverklaring) door de paus. Met een liturgie in het Latijn (bevattelijk en door zijn universaliteit voor alle aanwezigen toegankelijk), een evangelie gezongen in het Latijn én in het Grieks, een homilie in het Italiaans, gregoriaanse gezangen, voorbeden in de ‘grote’ wereldtalen, incl het Chinees, waan je je vanzelf in de wereldkerk. En daarnaast veel wierook, offergaven en ceremonioneel. Een mens geraakt van minder onder de indruk.

Als Óscar Romerocollege en als vzw Óscar Romeroscholen zijn we heel fier op deze gebeurtenis. Tegelijkertijd vinden we ook een bevestiging van onze destijds gemaakte keuze (in ‘onverdachte tijden’) voor Romero; een keuze die niet evident was en op de sociale media aanleiding gaf tot heel wat banale oprispingen. 14 oktober 2018 is vanaf nu een mijlpaal voor het Óscar Romerocollege. Voortaan is het niet meer alleen 'San Romero de Americas', maar ‘del mundo’.

 

Hans Vanhulle, algemeen directeur

Bekijk de foto's