Historische Dwars Door Dendermonde: Koudste editie ooit

De temperatuur maar vooral de wind, maakten de 9de editie van Dwars Door Dendermonde tot de koudste ooit.

De koude speelde ook ons fototoestel parten: de batterij van onze Nokia begaf het een eerste keer toen oud-leerling Arne Boeykens (4 jaar geleden afgestudeerd) als winnaar over de streep kwam in de 5 km. “Vorig jaar was ik derde, ik wil dit jaar evengoed doen”, had hij bij de start nog gezegd.

De batterij van ons fototoestel even opwarmen leek te helpen maar … voor de laatste foto viel het toestel weer uit en zo misten we de picture van de ‘held’ van de dag: Marc Lefevre. Zijn voorbereiding was niet optimaal geweest maar toch had hij zich een doel gesteld: ‘Binnen het uur eindigen’. Hij was goed op weg, toen het noodlot toesloeg: een val dwong onze alom bekende leerkracht wiskunde op de knieën. Een gekneusd ligament aan de rechterschouder en een gebroken vinger aan de linkerhand waren het gevolg, bleek achteraf. Desondanks slaagde de oude krijger er in om de 10 km uit te lopen en alsnog een behoorlijk resultaat neer te zetten. Proficiat.

Hier zijn enkele reacties van leerlingen en collega's die meeliepen.

Wetenschap-collega Lieve De Witte, clubmaatje bij AC Denderland van Marc Lefevre, zag het drama gebeuren. Ze liep een knappe wedstrijd en eindigde vooraan in haar (leeftijds)reeks. Ze liep bovendien de snelste tijd van alle vrouwelijke deelnemende Óscar Romerocollega’s: een topper.

Lisa uit de 2de Moderne b schreef zich in via de school (en kreeg zo 50 % korting op het inschrijvingsbedrag) en werd afgeklokt als 5de meisje in haar reeks met een tijd van 11’41”. Ze loopt ongeveer 15 wedstrijden per jaar. Zo kiest ze tussen cross-, jogging- of pistewedstrijden. Eigenlijk is ze een sprintster en geen lange afstandloopster. Dus: knap gedaan!

Kristof Meulebroek heeft een atletiekverleden.  “Ik liep een goed tijd, ondanks een gebrek aan training voor deze 5 km.” Zijn specialiteit is de piste. Maar toch liep hij een knappe tijd!

Voor de start gaf Kristof opwarming aan zijn jeugd-lopers van AC Denderland. Op de foto zie je hem samen met Lin Van Haver uit 5 GWW (“Ik voelde me niet echt goed vandaag”), Stan De Vriendt uit 3 Latijn en Torsten Van Moerzeke.

Karl Korte, Merel Henau, Laura Van Den Bossche en Fleur De Batselier gingen eveneens voor de 5 km. Merel: “Het was echt bitter koud… en veel wind”.

Fleur: … “Maar we zijn er geraakt.”

Laura was het buitenbeentje: deze jongedame was nog maar twee weken aan het trainen maar liep toch vlotjes de 5 km uit. “Smaakt naar nog”, was haar reactie.

Brigitte Beeken en Reinout Cornelis op de 10 km zijn twee uitersten op één foto. Brigitte offerde een mooi resultaat op ten voordele van haar clubmaats die met haar een ‘start-to-run’ afwerkten en deze keer doorgroeiden naar de 10 km-afstand! Op enkele maanden tijd slaagden deze lopers en loopsters van AC Denderland er in om niet alleen 5 km (‘start to run’) maar ook … 10 km uit te lopen! Knap. Respect!

Reinout Cornelis was het andere uiterste: “Het was zalig lopen. De wind was hier en daar wel een serieuze rem (n.v.d.r.: zonder die wind had hij een nog betere tijd), maar heel content met mijn tijd van 41’30”

Het Óscar Romerocollege was in alle geledingen vertegenwoordigd. Ook Bert Minnaert en Sigurd Suys stonden aan de start. Van eerstgenoemde vernamen we in de wandelgangen dat hij zich ook op triatlon zou toeleggen. Bert heeft al een reputatie als competitieve wielertoerist en heeft dus potentieel.

Tot volgend jaar, voor de 10-jarige jubileum-editie!

 

Foto’s en verslag: Frans Van Nuffel

Bekijk de foto's