Herdenking WO I in de Westhoek

De vijfdes van E&IT brachten op vrijdag 26 april een bezoek aan de Westhoek in het kader van de herdenking van WOI.  

In het Memorial Museum Passchendaele 1917 kregen de leerlingen een overzicht van de Eerste Wereldoorlog in de streek met onder meer aandacht voor de Duitse inval, de uniformen van de verschillende legers, de eerste gasaanval en het leven aan het front. Voorts werd gefocust op de slag om Passchendaele en de bijdrage van de verschillende naties aan deze slag. Door rond te dwalen in de gereconstrueerde Britse dug-out en de Duitse en Britse loopgraven en schuilplaatsen konden onze leerlingen ervaren hoe het 100 jaar geleden moet zijn geweest. 

Tijdens de middagpauze picknickten de leerlingen in het mooie kasteelpark. Ze kuierden er rond in de "Passchendaele Memorial Gardens", zeven tuintjes in de vorm van een poppy die bedoeld zijn als herinneringstuin voor naties die meestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze bewonderden er ook het 8 meter hoge Maori monument dat de dag voordien – naar aanleiding van de herdenking van ANZAC DAY – officieel was ingehuldigd.

Het bezoek aan de Duitse militaire begraafplaats Jugend Friedhof in Langemark, Tyne Cot Cemetery – de grootste Commonwealth begraafplaats op het vasteland –  en Buttes and Polygon Wood Cemetery in Zonnebeke maakten daarna het strijden en lijden van de militairen en burgers tastbaar. Tijdens de busrit maakten de gidsen ons ook attent op elementen in het landschap die nog steeds getuigen van wat zich vier jaar lang heeft afgespeeld, van de gruwel die we nooit mogen vergeten…

 

Bekijk de foto's