Lichtmis = Pannenkoeken

02/02/2016

 

Op 1 februari (dag voor het feest van Maria Lichtmis) bakken de leden van het dagelijks bestuur van de ouderraad pannenkoeken voor onze leerlingen 

Maria Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt (naamfeest van onze partnerschool HMC). Het is de herdenking van de 'Opdracht van de Heer in de Tempel' en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet moest brengen.

Het is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis, hij valt namelijk 40 dagen daarna. Op deze dag wordt ter ere van Maria op die dag processie gehouden met brandende kaarsen. Vandaar de naam “lichtmis”.

Het is tevens de traditie dat er op Maria Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Dit wordt uitgedrukt in het gezegde: Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm.

Het is intussen een jarenlange traditie dat de ouderraad van VHTI en HMC op deze dag pannenkoeken bakt voor alle leerlingen en leerkrachten (meer dan 2100 pers.). Op zich een heuse prestatie waarvoor iedereen – zowel jong als oud – hen dankbaar is!