Ondernemers voor de klas

Herman Van de Velde

Ondernemers voor de klas: hét grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen

14 januari tot 1 maart 2019

 Van 14 januari t.e.m. 1 maart 2019 vindt een nieuwe editie van 'Ondernemers voor de Klas' plaats, hét grootste onderwijsproject tussen enerzijds het laatste jaar secundair en hoger onderwijs én anderzijds bedrijven in Vlaanderen.

In dit kader nodigden wij voor al onze leerlingen van de 3de graad een aantal ondernemers uit om onze leerlingen onder te dompelen in de wereld van ‘de ondernemer’, geen theoretische verhalen, wel praktijk!

Met een belangrijke studie- of beroepskeuze in het vooruitzicht zitten heel wat jongeren met belangrijke vragen: wat verwachten bedrijven van afgestudeerden, welke vaardigheden zijn noodzakelijk om in een bedrijf succesvol mee te draaien en wat betekent ondernemerschap en ondernemer zijn nu precies? Niets zo spannend om al deze vragen rechtstreeks aan enthousiaste ondernemers en bedrijfsleiders zelf te stellen! Vlajo wil met dit initatief het wederzijds begrip tussen werkgevers en toekomstige werknemers vergroten en een positieve beeldvorming over ondernemerschap bij jongeren creëren. Daarnaast wil Vlajo ondernemende jongeren warm maken om een eigen onderneming op te starten.

Ondernemingszin aanmoedigen is cruciaal. Creatief denken, initiatief durven nemen, de handen uit de mouwen steken, doorzetten, falen en van nul herbeginnen,… het zijn stuk voor stuk competenties die je ontwikkelt als ondernemer en waarvan je levenslang de vruchten plukt. Aan ons om ondernemende talenten te stimuleren zodat ze op jonge leeftijd al ontbolsteren.

Wie nodigden wij uit en wat vonden onze leerlingen er van?

Herman Van de Velde – nv Van de Velde bracht een boeiend verhaal voor onze leerlingen van 6 EMT1, 6 EMT2 en 6 EWI. De reacties van de leerlingen spreken boekdelen:

“Een prachtig mens (ondernemer) voor wie ‘ondernemen’ heel wat meer is dan uitsluitend winst maken.”

“De meest boeiende voordracht die ik tijdens mijn schoolloopbaan gehad heb.”

“Top initiatief!”

 

Sven Kosack – Euroclear heeft een paar van onze leerlingen uit 5 ITN, 6 ITN en 5 OMC echt ‘zin’ doen krijgen in het ondernemerschap. Hun reacties:

“Sven is een topper!”

“Inspirerend en realistisch.”

“Na deze uiteenzetting wil ik misschien ook wel ondernemer worden.”

 

Raf Geudens – Aquaconcept bvba bracht zijn eigen verhaal voor 5 MO, 6 MO en 6 AIT alsof hij al jaren voor de klas staat. Ook deze klassen blikken enthousiast terug.

“Heel wat bijgeleerd over wat ondernemerschap inhoudt.”

“Heel wat interactie met leerlingen.”

“De beste spreker die we op school al gehad hebben.”

 

Serge Roofthooft – ClearXperts nv was helemaal iets voor de leerlingen uit 5OR/OL en 7 BS. De leerlingen vertellen:

“We weten nu een klein beetje hoe het leven van een ondernemer is en welke competenties vereist zijn om een goede ondernemer te worden.”

“Zeker voor herhaling vatbaar.”

“Interessante tips voor onze toekomst.”

 

Rudi Cleymans – Syneton bracht zijn verhaal als ondernemer voor onze leerlingen van 5 EMT1, 5 EMT2 en 5 EWI.

“Een mooie boodschap van inspiratie en doorzetting meegegeven.”

“Uitleg: TOP!”

“Ongelooflijk veel respect voor een ondernemer als deze.”

 

 

 

 

Bekijk de foto's