Sollicitatieproject

01/02/2016

Veel jongeren ervaren solliciteren als niet direct eenvoudig. Op maandag 1 februari helpen we onze leerlingen van 6 Boekhouden-informatica, 6 Informaticabeheer, 6 Handel, 6 Secretariaat-talen en 6 Techniek-wetenschappen aardig op weg.

Veel jongeren vinden de voorbereiding op een sollicitatiegesprek erg lastig. Het gaat daarom ook vaak fout: ze zijn niet goed voorbereid, komen ongeïnteresseerd over en hebben weinig kennis van het bedrijf waar ze solliciteren.

Met het sollicitatieproject willen we jongeren beter voorbereiden op het voeren van een sollicitatiegesprek.

Tijdens de lessen Nederlands (zakelijke communicatie) schrijven de leerlingen een sollicitatiebrief met bijhorend cv. Deze worden doorgestuurd naar de (personeels)managers uit het bedrijfsleven. De brief die de voorkeur wegdraagt wordt weerhouden.

Op de dag van het sollicitatieproject worden de leerlingen van de verschillende klassen samengebracht. Er wordt een panel samengesteld van externen (personeelsmanagers) en een panel van leerlingen. Alle leerlingen hebben immers een actieve rol tijdens deze voormiddag. Ze observeren elkaar en geven feedback.

De leerlingen wiens sollicitatiebrief weerhouden wordt voeren een echt sollicitatiegesprek. Hierbij ervaren ze hoe het aanvoelt om te solliciteren. Ze krijgen tips en heel veel feedback.

Uiteraard zijn dit stresserende momenten voor onze leerlingen maar ervaring leert dat deze activiteit steeds heel positief beoordeeld wordt.