Uitwisseling 6 OMC Lübbecke (Duitsland)

Verslag uitwisseling

Dendermonde → Lübbecke 07/01/2019 →12/01/2019

Met ons schoolbusje trekt 6 OMC op maandag 7 januari met Mevrouw Rombaut  en met Mijnheer Van Daele aan het stuur vlotjes naar Lübbecke. Daar wacht ons een warm onthaal door Frau Horst, Frau Stefener en Frau Röwekamp met de zeven uitverkoren leerlingen van het Gymnasium ‘Wittekind’.

Na een korte kennismaking tonen ze ons hun school en horen we onze leerlingen zuchten ‘hadden wij dat ook maar’. Ja, ja, Deutschland ist reich…;-).

Maar het werk wenkt. Op dinsdag beginnen de leerlingen aan hun driedaagse stage in een Duits bedrijf met of zonder hun Duitse partner. De eerste dag verloopt voor sommigen wat moeizaam, lees ‘saai’ maar uiteindelijk is iedereen tevreden zeker omdat de Duitse meisjes hen elke avond telkens weer op sleeptouw nemen: bowlen, shoppen…

Na een positieve evaluatie van hun stagedagen, wordt het tijd om de streek te verkennen. De rattenvanger van Hameln voert ons op speelse wijze door het lieflijke stadje. Daarna mogen we ons in de keuken van het indrukwekkende kasteel Bückeburg tegoed doen aan de beroemde curryworst. Het statige standbeeld van Kaiser Wilhelm die boven de rivier de Weser uittroont, maakt indruk ook al is het koud en mistig en missen we wel een beetje het panoramisch zicht.

We rijden naar Lübbecke waar we allen samenkomen voor een laatste avond, maar niet getreurd, we zien elkaar gauw terug in Dendermonde.

Lübbecke → Dendermonde 21/01/2019 →26/01/2019

Het is zover: we vangen maandag 21 januari onze Duitse vrienden met enige vertraging op in Brussel-Centraal. Mijnheer Afschrift en Mijnheer Van Daele gidsen met onze zeven leerlingen onze gasten door de hoofdstad.

In Dendermonde worden de Duitse leerlingen opgewacht door hun gastouders. De volgende dag gaat 6 OMC samen met de Duitse gasten naar hun stageplaats. Onze leerlingen sturen elke dag plichtsgetrouw een uitgebreid geruststellend verslag. ’s Avonds wordt er filmpje gekeken, worden er frietjes gegeten of wordt Waasland shoppingcenter onveilig gemaakt.

Intussen vertelt Frau Röwekamp in een paar klassen op school over het wonen en leven in Lübbecke. En ja hoor, onze leerlingen verstaan en spreken al aardig wat Duits!

De laatste dag breekt aan en eerst leiden Guillaume en Thibo ons door het schilderachtige in sneeuw gehulde Brugge. In het nu wel erg druilerige maar toch heel mooie Gent geven Lisa-Marie en Israa de opdracht op zoek te gaan naar een moordenaar. De verschillende groepjes vonden de juiste route en neen maar: mijnheer Van Daele is the criminal!

De tijd vliegt en samen met ouders en directie houden we op vrijdagavond een gezellig afscheidsfeestje: samen foto’s kijken, lekker eten en bijpraten en onze leerlingen mogen net als in Duitsland een certificaat in ontvangst nemen want ze hebben het schitterend gedaan.

Moe maar voldaan en ook  dankbaar voor deze unieke ervaring kan het gewone school-leven weer van start gaan….

 

Met dank aan Marijke Rombaut voor het verslag, de foto's én de organisatie van deze uitwisseling.

 

 

Bekijk de foto's