Vrije ruimte China 15-16. Terugblik op een geweldig jaar. (SVI)

Vorig jaar bezochten Mr. Vanhulle en Mevr. Van de Maele een aantal scholen in de buurt van Shanghai.  Het was een fijne ontmoeting, zo bleek achteraf :  of onze school geïnteresseerd was in een uitwisseling met de Fengming High School in Tongxiang?

Het was een perfect concept voor een vrije ruimte. 19 leerlingen werden geselecteerd. Tijdens de eerste sessies verdiepten ze zich in uiteenlopende aspecten van het Chinese leven en bereidden ze zich zo min of meer voor op hun verblijf in China zelf.

In november ontdekten ze het immense land op unieke wijze. Ze begonnen als doorsnee toerist en eindigden als gast in een Chinees gezin. Hun verslag van 14 onvergetelijke dagen lees je hier en hier ... 

Na hun terugkeer was het tijd voor het andere luik: de organisatie van het Chinees bezoek in april.  Wat willen wij hen over ons land en het leven hier leren ? En hoe doen we dat op een leuke manier ? Belangrijke vragen. En ze vonden de juiste antwoorden.

Het werd opnieuw een onvergetelijke week. De groep bewees dat je met goed voorbereiden en klaarstaan voor elkaar, bergen werk kan verzetten. Ze vonden zichzelf terecht een TOP-team. De foto's spreken voor zich.

"We hebben de meest leerrijke reis van ons leven mee gemaakt en dat met de beste groep ter wereld. We hebben enorm veel geleerd over de Chinese cultuur, we hebben geleerd om flexibel te zijn en nieuwe dingen uit te proberen."

"Het voordeel was dat de reis in het begin van het jaar viel omdat we op die manier al snel één hechte groep vormden. Zo konden we al snel als groep beginnen met de voorbereiding van het bezoek van de Chinezen. Niet enkel tussen de leerlingen, ook met de leerkrachten was er een klik. We vormden een 'familietje' en dat was héél fijn."

"Ik vond het positief dat we de vrijheid kregen zelf beslissingen te nemen. Er werd ons niet gewoon verteld wat we moesten doen."

"Positief voor mij waren de groepssfeer, het enthousiasme, de gedrevenheid om samen iets te bereiken en de niet al te strenge begeleiding."

 

Bekijk de foto's