Uitstap De Helix en Velzeke

Uitstap

Op donderdag 24 maart 2016 trokken we met onze tweedejaars op uitstap. In natuur- en milieueducatiecentrum ‘De Helix’ te Grimminge (Geraardsbergen) trokken 2 handel, 2TW en 2STV de natuur in voor een bos- en landschapswandeling. Het was een praktijkgericht programma waarbij de leerlingen inzicht verwierven door zelf aan de slag te gaan met kompas, topografische kaart, infoborden, geluidsmeters enz.

De leerlingen van 2 DVV, 2 DKV en 2 KVV maakten ondertussen binnen in het centrum kennis met ‘De wereld van Daly’, een expo over milieu en gezondheid. In de vier themazones ‘wonen, verkeer, voeding en recreatie’ ontdekten ze hoe vervuilende stoffen in voeding en omgeving de gezondheid beïnvloeden. Nadien werd er afgerond met ‘Meer feest, minder impact… ’ waarbij de leerlingen een feest organiseerden en ze dienden zich te beraden over een aantal keuzes (outfit, hapjes, drankjes, loeiharde muziek,…) en hun impact op de aarde en de gezondheid van de mens.

Het tweede deel van het programma speelde zich af in het Provinciaal Archeologisch Museum te Velzeke (Oudenaarde). Tijdens een kledijproject zagen we het verleden voorbijdefileren: rijke Romein, inheemse dame, jager-verzamelaar, stoere soldaat… Ze waren er allemaal bij. Met maliënkolders, platenpantsers, helmen, schilden en zwaarden verkleedden enkele deelnemers zich als legionairs. Daarbij werd er dieper ingegaan op de opleiding en de discipline die eigen aan de Romeinse oorlogsmachine waren. De gids haalde ook de tunica, birrus Gallicus, braccae of stola uit de kast en kleedde hiermee een aantal andere leerlingen aan. Gehuld in deze kledingstukken kwamen ze zo alles te weten over de romanisatie van onze gewesten.

Met dank aan Annemarie De Smet voor dit bericht en de foto's.

Bekijk de foto's