Jeroen Olyslaegers wint de Inktvinger 2018

Jeroen Olyslaegers wint de Inktvinger 2018 en de leerlingen van 6 Grieks-Latijn, Grieks-wiskunde A en B en Latijn-wiskunde A waren erbij! Zij zagen hoe de winnaar van onze schooljury uiteindelijk ook de grote winnaar werd met zijn boek 'WIL'.

De INKTVINGER is de enige literaire jongerenprijs in Vlaanderen. Honderden scholieren uit heel Vlaanderen lazen de laureaten van de belangrijkste literaire prijzen uit ons taalgebied. Genomineerd voor de Inktvinger waren, naast Jeroen Olyslaegers met 'WIL', Alfred Birney met ‘De tolk van Java en Martin Michael Driessen met ‘Rivieren. De prijs werd donderdag 15 maart uitgereikt in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

In de voormiddag hadden Laura, Sanne, August, Joren en Glen, samen met leerlingen uit andere scholen, een levendig gesprek met de auteurs. In de namiddag debatteerden Laura, Caitlin, Sanne, Bernd en Matthias met vuur  en humor over ‘hun’ boek. We mochten genieten van een poëzieworkshop en daarna was het tijd voor de bekendmaking van de winnaar. Laura en Lisa vertegenwoordigden het Óscar Romerocollege op het podium.

Uit de laudatio voor 'WIL' door Bernd Vandeweyer: “Dit boek spreekt je zowel letterlijk als figuurlijk aan. Je hebt het gevoel alsof het speciaal voor jou is geschreven. Zelfs voor wie geen fan is van oorlogsverhalen, en zo zijn er veel jongeren, blijft het interessant, omdat er veel aandacht gaat naar het veranderende leven in de stad en de relaties tussen personages. De afwisseling tussen toen en nu zorgt doet je nieuwsgierig verder lezen. Je wilt weten wat er staat te gebeuren en hoe het afloopt. Het allermooiste aan het boek is de verhouding tussen het lijden van de stad en het persoonlijk lijden, die voor Wil helemaal niet samenvallen. Olyslaegers kan de gruwel in de stad laten leven. Tegelijkertijd relativeert hij die met het persoonlijk drama dat zich op de laatste bladzijde afspeelt. Daarom, beste jury en beste toeschouwers, verdient dit prachtige boek de jongerenprijs.”

Bekijk de foto's