Workshop nieuwe technologieën en initiatieven CNC

Midden oktober was het domein Techniek en Engineering te gast in de school La Joliveri in Nantes, Frankrijk. Op uitnodiging van de Amerikaanse machinebouwer Haas Automation, gekend van o.a. de Formule 1 en Discovery Channel, waren 80 leerkrachten uit Europa op conferentie om te spreken over de toekomst van computergestuurde machines (CNC) en de manier waarop men leerlingen hiervoor kan warm maken. 

In heel Europa is er vanuit de verspanende industrie nood aan goed opgeleide cnc-bedieners om aan de vraag van hoogtechnologische producten te voldoen. Deze producten worden gebruikt in de automobielsector, luchtvaartindustrie, aerospace en in dagdagelijkse consumentenproducten.

Tijdens de tweedaagse liet men ons d.m.v. workshops en groepsgesprekken kennis maken met nieuwe technologieën en initiatieven uit heel Europa. Snijmaterialen, koelmiddelen, educatieve programma's, computergestuurde machines en CAD/CAM-programma's passeerden de revue.

Een knap project uit Luxemburg (Makerspace) heeft sinds de oprichting in 2015 meer dan 18 scholen warm gemaakt voor techniek bij jongeren van alle leeftijden. Makerspace is een open, multidisciplinair, technologisch ‘maaklabo’ waar jong en oud met technologieën kan experimenteren en waarbij men technologieworkshops, bijscholingen of cursussen kan volgen. Ook in België beginnen deze projecten binnen en buiten de scholen hun weg te vinden.

Change is the law of life. 
JF Kennedy

Met dank aan Stefan De Puysseleir voor de foto's.

Bekijk de foto's