Internetvaardig

internetvaardig

15/03/2016

We zijn ons ervan bewust dat jongeren heel vaak het slachtoffer worden van een foutief gebruik van sociale media. Via een sessie “Internetvaardig” willen we de leerlingen van het derde jaar de ogen openen voor allerlei gevaren die hier achter schuil gaan.

Filip Bourgeois heeft het gedurende 2 lesuren over het vaardig omgaan met het internet, sociale media en digitale media.

Tijdens deze 2 uur durende sessie heeft Filip Bourgeois het o.a. over volgende items:

  • Online privacy
    Leerlingen hebben er doorgaans geen idee van hoeveel mensen hun berichtjes op Facebook kunnen lezen of hoe gemakkelijk anderen aan hun paswoord geraken. In dit item bekijken we dat heel concreet, met online voorbeelden en met clipjes. Een echte eye-opener.
  • Online haat
    Pesten is out, haat is in. Trollen hebben er plezier in om anderen online te jennen: met venijnige vragen, reacties, foto’s of filmpjes. Omdat dat “grappig” is. In dit item tasten we af wanneer een grap “erover” is en dus niet meer grappig. Een ondersteuning voor jongeren voor wie het online gebeuren te hard is.
  • Pikante foto’s
    “Een pikante foto deel je alleen met je vriendje/vriendinnetje die je 100% vertrouwt”, zeggen jongeren. Desondanks mag/moet je er van uitgaan dat een pikante foto die eenmaal gedeeld werd, ooit op het internet terecht komt.

Via deze sessie willen we onze leerlingen bewust maken van de gevaren van de sociale media.

Bron foto