Tweede graad (2021)

Vernieuwde tweede graad (vanaf 2021-2022)

Op 1 september 2021 veranderden door de studiehervorming de studierichtingen in het derde jaar en het volgende schooljaar veranderen op 1 september 2022 ook de studierichtingen in het vierde jaar.

Vanaf 2021 organiseert de Vlaamse overheid het aanbod in de 2de en 3de graad in domeinen (belangstellingsgebieden) en in 3 finaliteiten (afstudeerdoelen). In het Óscar Romerocollege kun je terecht voor de domeinen Economie en organisatie, Maatschappij en welzijn, STEM, Sport*, en Taal en cultuur.

Binnen die domeinen zijn de studierichtingen geordend in 3 finaliteiten:

  • “doorstroom”: gericht op verder studeren in het hoger onderwijs;
  • dubbele finaliteit”: doorstroom naar hoger onderwijs of arbeidsmarkt;
  • arbeidsmarkt”: voorbereiden op het beroepsleven.

De meest abstracte studierichtingen zijn zeer breed algemeen vormend en beschouwen we om die reden als ‘domeinoverschrijdend’.

In ons Centrum Duaal Leren kunnen jongeren terecht die de opleiding op de schoolbanken willen combineren met leren op de werkplek.

 

Hieronder vindt u de richtingen die we aanbieden per campus (de richtingen met een asterisk zijn onder voorbehoud):

 

matrix

 

 

 

 

Hieronder kunt u doorklikken naar onze richtingen in de vernieuwde graad met lestabellen per finaliteit (hou er rekening mee dat we in het vierde jaar volgend schooljaar 2021-2022 nog met de oude richtingen één jaar werken en niet met deze nieuwe in de links hieronder):

  • Klik hier voor onze richtingen met lestabellen in de “doorstroom” (gericht op verder studeren in het hoger onderwijs);
  • Klik hier voor onze richtingen met lestabellen in de“dubbele finaliteit” (doorstroom naar hoger onderwijs of arbeidsmarkt);
  • Klik hier voor onze richtingen met lestabellen in de “arbeidsmarkt” (voorbereidend op het beroepsleven).

 

Bekijk het informatiefilmpje hieronder over de hervorming van de tweede graad door onze Algemeen Directeur Joeri De Blauwe voor meer informatie over wat die hervorming nu precies inhoudt.