Bezoek aan het distributiecentrum Colruyt

11/01/2016

In het kader van de lessen bedrijfseconomie en bedrijfsbeheer brengen de leerlingen van 6 Boekhouden-informatica, 6 Handel en 6 Informaticabeheer een bezoek aan het distributiecentrum Dassenveld van Colruyt in Halle.

Een video-film geeft een overzicht van de Colruyt-groep. Via “de weg van de tomaat” krijgen we al een eerste indruk van de functies van dit distributiecentrum.

De Colruyt-winkels hebben zelf geen opslagruimte, alles wordt gestockeerd in de centrale distributiecentra en de leveranciers leveren enkel aan deze centrale distributiecentra. Alle binnenkomende goederen worden aan de receptie nagekeken en krijgen een unieke streepjescode en een plaats toegewezen en zijn dan gekend in de centrale computer.

’s Nachts worden vanuit elke winkel de verkoopsgegevens doorgegeven naar de centrale computer die dan aan de hand van deze gegevens en de stockgegevens een bestelbon voor iedere winkel opmaakt en instructies levert voor het klaarzetten van de zendingen in de expeditiehal. Informatica speelt dus een zeer belangrijke rol in het stockbeheer, de bevoorrading en de transportplanning.

Er worden ook enkele toepassingen getoond van het duurzaamheidsbeleid van Colruyt: de windmolen, de zonnepanelen op het dak (groter dan een voetbalveld), het afvalbeleid, het streven naar maximale efficiëntie bij het transport van de goederen.

Bron foto