Wielrennen op de weg in Zolder – SVS-kampioenschap op zaterdag 21 oktober 2017

The best ever: Wielrennen op de weg in Zolder – SVS-kampioenschap op zaterdag 21 oktober 2017
 
De voorlaatste zaterdag voor de herfstvakantie: opstaan om 6 uur, gietende regen op de snelweg  Brussel-Leuven-Hasselt-Zolder en koud. De terugkeer in de late namiddag: een klein warm herfstzonnetje op de autosnelweg, een vuile fiets in de koffer én een voldaan gevoel: Óscar Romero – well done!
De weg naar de hemel was met doornen geplaveid: afzeggingen, late inschrijvingen, praktische problemen (‘de voeten van de spandoekbogen zijn er niet’) …  Maar … zaterdag zagen we medailles (daarover later meer), tevreden leerlingen met en zonder medailles, gelukzalige ouders (“Doen jullie dat elk jaar? ”), voldane leerkrachten en … teamspirit! De verklaring voor dit succes? We gaan nu al een tiental jaar naar Zolder en hebben dus ervaring die we kunnen doorgeven. In de nieuwe Oscar Romerostructuur bereiken we meer collega’s en leerlingen. En ‘de fiets’ zit in de lift en is ‘hip’. We hebben het ooit anders geweten  
 
Reeksen
Even een korte toelichting. Naast veldrijden en mountainbike, was dit het ‘kampioenschap op de weg’ voor leerlingen en leerkrachten, een organisatie van Stichting Vlaamse Schoolsport. We moesten daarvoor naar het verre Zolder (Limburg) waar we op het circuit van de Formule 1 konden koersen. Mooie omloop zonder ‘echte’ bochten, een brede rijstrook en … een schitterend podium… als je erop geraakt. Er zijn twee soorten wedstrijden: een race voor vergunninghouders (VH) die een ‘echte’ koers rijden over een beperkte afstand en een lichtlopend parcours : het circuit van Zolder (waar ook auto’s op racen) is 4 km lang. En een ‘race’ voor niet-vergunninghouders = leerlingen die graag fietsen (maar geen vergunning hebben bij Flanders Cycling als coureur = NA). De deelnemrs aan de eerst vernoemde categorie kennen het systeem: je start en x aantal ronden later is er de aankomst en de eerste drie komen op het podium. The winner takes it all.
Bij de niet-aangeslotenen zijn er bij de start ‘voorrijders’ van de organisatie. Zij bepalen het tempo in de openingsronden. In de laatste ronde gaan ze opzij en kan er een lange spurt beginnen (ongeveer 1 km).
Er wordt, per leeftijd, een apart klassement opgemaakt voor jongens en meisjes.
 
Net niet, net wel, GOUD en … teamspirit
Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) heeft een strak tijdschema. Zo kwamen onze jongste leerlingen al om 9.40 uur (reeks 4 -  NA °2005) op de weg. Arnoud Ring (1 Ld)  werd zesde en Vega Van Praet (1 STEM b) werd vierde na een lange spurt, met in totaal 21 deelnemers aan de start.
Ook een knappe prestatie van Arne De Vischer uit 2 STEM Wa, die ook vierde werd bij de NA °2004 in de daaropvolgende reeks.

‘Vierde’ is de meest ondankbare plaats in een kampioenschap waar maar 3 medailles worden uitgereikt. Maar … ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’ = de geest van de moderne Olympische Spelen = leerstof geschiedenis in het tweede jaar ;-)
Toch ‘pikt’ het een beetje: onze leerlingen deden zo hun best maar dat podiumplaatsje was er niet bij  Toch: hoedje af voor Arnaud, Vega en Arne: ze deden het schitterend voor hun eerste deelname, volgend jaar kan alleen maar beter.
Stef Korte (3 WET 4) nam ook voor de eerste keer deel en … behaalde een derde plaats én de eerste medaille voor Oscar Romero College! De ban was gebroken!
In reeks 9 stonden verschillende leerkrachten op de deelnemerslijst maar ook hier was het niet simpel. Collega Dries Cardoen werd vorige week aangereden door een auto: een elleboogbreuk. Exit medaillekandidaat. Wiskundeleraar en oud-winnaar Andres Pieters kreeg een lekke band (“Ik had nochtans goeie benen”) dag mogelijke medaille.  Collega’s Kim De Pus en Caroline Van Nuffel konden dit jaar niet aan de start komen en een gooi doen naar een plaats op het podium waar ze de vorige jaren wél op stonden. 
Nieuwkomer Johan Van de Neste deed voor het eerst ervaring op in een sterke reeks en gaat volgend jaar voor een medaille! Hij eindigde als niet-spurter in de groep net achter de twee leiders. Bij ons vertrek zaterdagnamiddag rond 16 uur was de uitslag van de lkn nog niet bekend! U kan die wel terugvinden op de website van SVS.

Collega Kim De Graef was de enige vrouwelijke deelnemer van het Óscar Romerocollege. Zij beet door in een lastige wedstrijd en behaalde een zilveren medaille! WAUW! Na de middag was er reeks 10 met de NA’s van 2002, 31 deelnemers! Terwijl de leerkrachten nog stonden uit te hijgen, leverden zij een prestatie om ‘U’ tegen te zeggen. Het werd een lange sprint. wind schuin links op kop. Jorne Gerlo (4 IW) kwam als 9de over de streep maar werd daarmee wel 6de in zijn leeftijdscategorie (°2002). Knap, maar het werd nog beter: Brent D’Hooghe kwam als derde over de streep … maar behaalde zilver zijn leeftijdsgroep! En top of the bill: Michiel Coppens (4 STW 1). Hij zonderde zich af in de slotronde met een medevluchter en met twee werd er gespurt voor de zege. “Ik was helemaal dood”, zei Michiel achteraf. Zijn medevluchter was ‘nog doder’, Michel beet door op karakter, stierf op de streep … en veroverde GOUD! 

Er volgde nog 1 reeks met leerlingen van bij ons (reeks 11 VH) met drie leerlingen én ploegmaats.  In een superzware reeks met meer dan 40 deelnemers. De teamspirit werkte! Milan Huygens (5 LaWIa) deed zijn best onderweg, maar Zolder is nefast voor eenzame aanvallers, zeker als er veel wind staat zoals zaterdag. Dus trok hij de spurt aan voor zijn maats. Dat verliep niet ‘volgens schema’ maar het resultaat mocht er zijn. Wannes De Beer (5 LAWE) kwam als 16de over de streep, maar zijn leeftijdscategorie werd hij knap 7e.  En Emano Pieters (4 STW 1) remonteerde nog heel wat renners in de laatste 250 meter en behaalde zilver! Een prachtig resultaat dankzij … team-spirit!

Samengevat: de ‘best ever’ prestatie voor het Óscar Romerocollege in de voorbije 10 jaar!

Met dank aan de mannen van de logistiek: Chris Vermeir en Philip Buyens.

We kijken uit naar de sportdagen van de respectievelijke campussen, want daar zit altijd wel een pakketje ‘fietsen’ tussen.
 
0435 ON 1 Arnaud Ring en Vega Van Praet met supporters.
0437 ON2  Arne De Visscher met zijn trouwste supporters.
0441 ON 3  Collega’s Kim De Graef en Johan Van de Neste.
0443 ON Stef Korte uit 3 WET brak de ban en behaalde de eerste medaille voor Óscar Romero College uit Dendermonde.
0504 ON Collega Kim De Graef zag ontzettend af bij haar allereerste wielerwedstrijd maar stond toch maar mooi te blinken op het podium met een zilveren medaille.
050 ON Een top-podium in reeks 10: Jorn Gerlo 4 IW, Michiel Coppens 4 STW1 en Brent D’Hooghe 4 IW, goud en zilver! TOP
0515 ON De aankomst van reeks 11, met Emano uiters links op de foto.
O517 Milan  Huygens ( 5 La Wi A) die de spurt aantrok, Wannes De Beer (5 La We) en Emano Permentier (4 STW 1), met een  collectief sterke prestatie.

Met dank aan Frans Van Nuffel voor dit enthousiaste sportbericht en de foto's.