Studieaanbod

Eerste jaar

Informatie over: 

 

Eerste leerjaar A

Voor alle leerlingen is er een basispakket van 27 lesuren. De overige 5 lesuren zijn opgedeeld in keuzepakketten. 

We bieden de keuze aan tussen een verdiepend traject, voor wie een extra uitdaging nodig heeft en een ondersteunend traject, voor wie meer inoefentijd verkiest.

 

BASISVORMING (voor alle leerlingen)
Aardrijkskunde2
Beeld2
Engels1
Frans3
Geschiedenis1
Godsdienst2
Lichamelijke opvoeding2
Mens en samenleving2
Natuurwetenschappen2
Nederlands4
Techniek2
Wiskunde4
TOTAAL27

 

Graag leggen we enkele nieuwe begrippen uit zodat je de juiste keuze kunt maken.

COACH - ITDe klastitularis gaat samen met de klas op weg en coacht de leerlingen in tal van vaardigheden. Het accent ligt vooral op het ontwikkelen van computationeel denken en computervaardigen. Daarnaast zetten we ook in op leren leren en het oefenen van sociale vaardigheden.
FLEXKlasdoorbrekend krijgen de leerlingen in de les Frans en wiskunde meer ondersteuning of meer uitdaging, naargelang hun individuele behoefte.
TALENTMODULESOp basis van eigen interesses kiezen de leerlingen voor een bepaalde talentmodule, die hen de kans biedt om hun talenten te ontdekken en te ontplooien.
TAALONDERSTEUNINGLeerlingen die extra ondersteuning nodig hebben voor Frans of Nederlands krijgen in de klas bijwerking op maat door de taalleerkracht.

 

 

1A Opties keuzegedeelte

THEORETISCH EN VERDIEPEND
TOEGEPAST EN ONDERSTEUNEND
STEM & wetenschappen (informatiefilmpje)
Wiskunde (verdieping)1
Frans (flex)1
Talentmodule STEM2
Coach IT1
STEM & technieken (informatiefilmpje)
Wiskunde (ondersteunend)1
Talentmodule Technology & engineering3
Coach IT1
 
Sport & wetenschappen (informatiefilmpje)
Wiskunde (verdieping)1
Frans (flex)1
Talentmodule Sport2
Coach IT1
 
Sport (informatiefilmpje)
Wiskunde (ondersteunend)1
Taalondersteuning1
Talentmodule Sport2
Coach IT1
 
Taal & wetenschappen (informatiefilmpje)
Wiskunde (flex)1
Frans (verdieping)1
Talentmodule Taalatelier2
Coach IT1
 
Maatschappij & welzijn (informatiefilmpje)
Wiskunde (ondersteunend)1
Taalondersteuning1
Talentmodule welzijn2
Coach IT1
 
Klassieke talen (informatiefilmpje)
Talentmodule Klassieke talen4
Coach IT1
 

 

THEORETISCH EN VERDIEPEND TRAJECTTOEGEPAST EN REMEDIËREND TRAJECT

Binnen het theoretisch en verdiepend traject bieden we vier keuzepakketten aan met talen, wiskunde en wetenschappen als basis. Wie makkelijk de theorie van de algemene vakken verwerkt, en beschikt over een flinke dosis doorzettingsvermogen, kan voor deze opties van de A-stroom kiezen: 

 

■ STEM & wetenschappen informatiefilmpje

Dit is de ideale richting om je wiskundige, technische en wetenschappelijke competenties op een creatieve manier te ontwikkelen. Op basis van een degelijke theoretische onderbouw ga je zelf aan de slag met allerlei onderzoeksvragen om praktische problemen op te lossen. Algoritmisch denken, engineering, programmeren, robotica enz. komen uitgebreid aan bod. 

 

■ Sport & wetenschappen informatiefilmpje

Ben je sportief en heb je ook interesse in de theoretische onderbouw van sport? Dan zit je goed bij ‘Sport en wetenschappen’. In deze richting combineren we vakken als natuurwetenschappen en wiskunde met een flinke portie sport.

 

■ Taal & wetenschappen informatiefilmpje

In deze richting krijg je een brede vorming met zowel moderne talen, wetenschappen als wiskunde. Interessant als je een ruime belangstelling hebt voor algemene vakken en je graag creatief verdiept in talen. 

 

■ Klassieke talen informatiefilmpje

Een gezonde nieuwsgierigheid naar het leven en de taal van de oude Grieken en Romeinen komen goed van pas in deze richting. Door intens klassieke talen te bestuderen, begrijp je beter onze huidige taal en cultuur. Daarnaast komen ook wiskunde en wetenschappen evenwaardig aan bod. 

Voor leerlingen die liever wat meer tijd hebben om de leerstof in te oefenen, is dit toegepast en remediërend traject ideaal. Dankzij de praktijkgerichte aanpak vinden leerlingen beslist de juiste weg. 

 

■ STEM & technieken informatiefilmpje

Kies je voor STEM & technieken, dan zal je proeven van de technische basisprincipes van de mechanica, elektriciteit, bouw en hout. Ook met techniek en technologie ga je concreet aan de slag.

 

■ Sport informatiefilmpje

Met veel sport ontwikkel je in deze richting je sportieve talenten. Daarnaast heb je ook interesse in een gezonde levensstijl en in de zorg voor het menselijk lichaam.

 

■ Maatschappij & welzijn informatiefilmpje

Als je je graag inzet voor mensen en voor een betere samenleving, dan zijn mens- en natuurwetenschappen je ding. De combinatie van theorie en praktijk maakt van deze optie een boeiende uitdaging.

 

 

 

 

 

Eerste leerjaar B informatiefilmpje

Leerlingen in de B-stroom hebben nog niet alle leerstof van de lagere school verworven. Ze starten met hun leeftijdsgenoten in het secundair onderwijs, maar krijgen in de oriëntatieklas nog veel herhaling en meer tijd om de leerstof te verwerken.

BASISVORMING (voor alle leerlingen)
Engels1
Frans2
Godsdienst2
ICT1
Lichamelijke opvoeding3
Maatschappelijke vorming3
Nederlands4
Wiskunde4
Muziek1
Beeld2
Techniek4
Wetenschappen3
TOTAAL30

Co-teaching

In de B-­stroom staan er altijd twee leerkrachten voor de klas. Ze werken samen om opdrachten op maat te maken, zodat de leerlingen actiever bij de les betrokken worden en meer ruimte krijgen om van elkaar te leren.

 

De twee overige lesuren zijn opgedeeld in 4 talentmodules. Doorheen het jaar wisselen de leerlingen van module. Zo hebben alle leerlingen alle talentmodules doorlopen tegen het einde van het eerste schooljaar en kunnen ze een gerichte keuze maken voor het volgend jaar.

  • OFFICE
  • EXPRESSIE
  • LIFESTYLE
  • STEM

   

TALENTMODULES

■ Office

Ordelijke leerlingen die graag met de computer werken en niet bang zijn van een stapel documenten zijn hier aan het goede adres. Je leert (nog) beter typen en we onthullen alle geheimen van WORD, EXCEL en andere OFFICE-programma’s. Zo bereiden we je helemaal voor op een administratieve functie in het bedrijfsleven. In de talentmodule ‘Offi ce’ zetten we de puntjes op de i.

 

 

■ Expressie

In de module expressie word je uitgedaagd om een nieuwe kant van jezelf te ontdekken. Je experimenteert met beeld, woord en muziek en je leert je inleven in een rol die je misschien wel volledig op het lijf geschreven is. We gebruiken taal om ons inlevingsvermogen te vergroten en we verkennen nieuwe talenten. Let’s sparkle!

 

■ Lifestyle

Deze module legt onze levenswijze onder de loep. We verruimen je blik op de wereld en maken kennis met maatschappelijke trends, met tendensen in voeding en mode. Er is aandacht voor een gezonde levensstijl, vriendschap en creativiteit. Tijdens deze module kan je ontdekken waar je goed in bent en wat je echt leuk vindt!

 

■ STEM

De talent module S(cience)T(echnology)E(ngineering)M(athematics) is voor leerlingen die graag willen proeven van techniek in al zijn aspecten. We gaan samen met de leerlingen op stap in de wereld van STEM. Ben je iemand die graag wil onderzoeken hoe iets werkt? We leren je werken via proefondervindelijke opdrachten.